Work

Office and Laboratory Building “Max Dohrn Labs”, Berlin

The former Schering AG production site in Berlin - Charlottenburg has been undergoing a metamorphosis into a modern research and development location for several years.

PlaceBerlin
ProjectNew construction of a modern flexible and multi-tenant
office and laboratory building
ClientSwiss Life The Rise GmbH & Co.
DesignGewers Pudewill
Scope of WorkBuilding Planning LPH 1-5, (8)
Size9.590 sqm
Start of Planning07/2020
TeamArchitect in charge Alexander Mendelsohn
Viasualisationbloomimages

The building “Max Dohrn Labs” is an important milestone in the completion of the entire campus. In terms of urban development, the building adds another important element to the other buildings along Max-Dohrn-Strasse and contributes significantly to the public perception of the location at Jungfernheide S-Bahn and U-Bahn station.

The hybrid structure of use as an office and laboratory building, which causes different axial grids, floor heights and load classes, should not be perceivable in its appearance. The building combines all requirements and functions in a calm, elegant structure; the facade responds to these different requirements with a superordinate grid and a consistent typology. This creates a serenity and order with which the building can also confidently meet future changes regarding its use.

The building’s utilisation structure is very modular and allows for flexible adaptations to any requirements that might change in the future.

The facade, with its transparency and floor-to-ceiling glazing in many areas, is intended both to ensure a high quality of workplaces through good views and plenty of daylight, but also to enable confidence-building views from the outside into the scientific work of the BfR.

Gradient printing of the facade in some areas supports the desired homogeneity of the building and subtly controls the sharpness of detail of the view and the amount of daylight.