Work

Marquard & Bahls Headquarters

A special location deserves a special building. The new headquarters of Marquard & Bahls AG was built on one of the last vacant spaces of the central Port City in Hamburg.

PlaceHamburg
ProjectOffice Complex
ClientMarquard & Bahls Immobilien Invests GmbH & Co. KG
DesignGewers Pudewill
Scope of workBuilding planing work phase 1-5, (8)
Size25,960 sqm
Completion2016
Competition1. Prize 2012
AwardMention BDA Hamburg Architecture Award 2016, Winner ICONIC Awards 2017, Winner German Design Award 2018
TeamArchitect in charge Jan Parth
PhotographerHGEsch

The characteristic brick and mortar building make a self-confident urban expression and conveys the company’s motto: Independent, Solid, Determined.” Elegant yet robust, it harmoniously fits into the exclusive neighbourhood and sets its own clear accent.

A design and functional highlight is the unique city balcony: a large section of the facade that connects the inner atrium with the urban landscape. Through it, one has a magnificent view of the waterfront also from the inside rooms. This way, both the building and the company convey a sense of bright openness to the city and the world.

Another eye-catcher is the eighth floor, with its stacked story that forms a high- and endpoint of the building along Brooktor hafen and the Lohsepark. The new headquarters was created with the utmost sustainability standards and offers space for working and the well-being for 700 employees. The ground floor greets employees and guests with attractive catering and retail areas.

Among other honours, the design was awarded as a winner in the category architecture at the German Design Award, one of the most recognized design competitions in the world. Nine architectural firms from Germany, Austria and the Netherlands took part in the competition tender, which was finally won by the design of Gewers Pudewill.

“It was an impressive feat to coordinate all materials and designs necessary for the interior décor in such a way that the result is one, harmonic piece.”
Sabrina Pinkes